/ Allmänt /

Mikael Nykvist

 
I slutet av 80-talet var jag i Småland och hälsade på en kompis på hennes sommarställe. Hon hängde jämt med skådespelare i Stockholm på den tiden. Hon hade statistroller i olika källarteatrar där hon umgicks med Torsten Flink och hans kompisar. En teaterkompis hade hon med sig till landet. Anna. Anna var tillsammans med en Mikael Nykvist, helt okänd på den tiden. Han var ny skådespelare och de levde sitt förhållande genom någon kärleksbok typ av Freud eller någon liknande. Hon berättade att han hängde med de stora stjärnorna, festade hårt och verkade faktiskt vara en allt annat än en omtänksam pojkvänstyp. Karriären med de stora stjärnorna var hans grej förstod jag. Allt annat och Anna hade ej samma prioritet.
Ett halvår eller år senare åkte jag förbi en av privatteatrarna i Stockholm. Där var det tapetserat med jättebilder av Mikael Nykvist ansikte med hans namn stort på de svartvita bilderna. Jag tänkte "aha...det är ju Han... Det är alltså så han ser ut...Vilken jävla ful jättestor och sne näsa..." och sedan hade jag passerat bilderna med bilen. Den näsan verkar han ha rätat upp något hos plastikkirrurgen sedan dess... by the way...
Han blev därefter folkkär kändis och jag har nog ogillat honom hela tiden på grund av hur hans fd. flickvän beskrev deras förhållande till ganska nyligen då jag bara tänkte att de passade nog ej ihop de där två. Det finns många som ej passar ihop. Bra att de kom på det och hittade nya respektive. Och därefter levde lyckliga i alla sina dagar och så... Efter det följde jag hans karriär med mer glädje. Han var ju bra som skådespelare.
 
Idag finns han ej mer. Tack Mikael för din karakteristiska näsa som gav dina rollkaraktärer en extra dimension och för dina fina rollprestationer. Tack.
 
/Eva